Post Widget 1

Medycyna podróży

Jakie substancje czynne są w ziołach leczniczych?

Jakie substancje czynne są w ziołach leczniczych?

Ogólnie rzecz biorąc, najpowszechniejsze dobroczynne substancje w ziołach, z których uzyskuje się najważniejsze korzyści dla umysłu i ciała to:

  • alkaloidy – są organicznymi składnikami azotowymi skutecznymi w leczeniu różnych patologii, ponieważ są zdolne do znaczącego działania farmakologicznego. Alkaloidy obejmują substancje wpływające na układ nerwowo-mięśniowy, takie jak kofeina, morfina, nikotyna i meskalina. Ze względu na wyraźne właściwości ekscytujące, ale i przygnębiające, alkaloidy muszą być przyjmowane pod ścisłą kontrolą lekarską, aby uniknąć niebezpiecznych skutków lub interakcji z innymi lekami. Roślinami najbogatszymi w alkaloidy są herbata, kawa, tytoń i ogólnie wszystkie rośliny należące do rodzin Ranunculaceae , Solanaceae, Papaveraceae .
  • polifenole – są silnymi naturalnymi przeciwutleniaczami zdolnymi do przeciwdziałania starzeniu się komórek spowodowanemu przez wolne rodniki. Należą do nich garbniki zaliczane do związków polihydroksyfenolowych , które są ekstrahowane z kory, korzeni, owoców i liści. Działają ściągająco i dlatego są wskazane w leczeniu urazów i ran w celu wspomagania gojenia tkanek. Ponadto zaleca się ich stosowanie w leczeniu hemoroidów i pęknięć; do użytku wewnętrznego stosuje się je w przeciwdziałaniu biegunkom , zapaleniom jelit i stanom zapalnym błony śluzowej jelita i żołądka.

adwokat AOTMiT badania bezpieczeństwo biuro nieruchomości budżet CDC ciąża jet lag kara finansowa klauzula kobieta ciężarna kontuzja kremy i olejki kurator lekarz leki medycyna chińska Ministerstwo Zdrowia nfz odwołanie wizyty oliwka ospa wietrzna oświadczenie pacjent pośrednictwo nieruchomości prawo medyczne proktolog recepta refundacja resocjalizacja rozgrzewka rytmy sport szczepionka szpital sąd umowa pośrednictwa WHO wizyta lekarska wyrok zioła zmiana strefy czasowej świadczenia medyczne świadczenie zdrowotne

  • flawonoidy (lub biflawonoidy ) mają podobne właściwości do polifenoli, ponieważ pełnią podobną funkcję przeciwutleniającą i barwiącą. Z niektórych pozyskiwane są glikozydy , czyli substancje odpowiedzialne za magazynowanie cukrów (rabarbar, jeżówka).
  • terpeny (lub terpenoidy) charakteryzują olejki eteryczne najczęściej stosowane w kosmetykach; są odpowiedzialne za zapachy i zapachy kwiatów i roślin: wystarczy pomyśleć o limonenie, kamforze i mentolu.
  • skrobie – pochodzące z przemian cukru i charakteryzujące się wysokim stopniem strawności skrobie są na ogół przyjmowane w synergii z innymi składnikami aktywnymi, w szczególności jako baza produktów dietetycznych.
  • glikozydy – są to związki chemiczne składające się z grupy cukrowej i grupy niecukrowej zwanej aglikonem . Biorąc pod uwagę wpływ, jaki mogą wywierać na organizm ludzki, ich stosowanie powinno być zalecane pod ścisłym nadzorem lekarza. Główne glukozydy pełnią ważne funkcje kardiotoniczne , przeciwzapalne, przeciwbólowe, moczopędne, reumatyczne, przeczyszczające, rozszerzające naczynia krwionośne, przeciwskurczowe, antyseptyczne, napotne. Niektóre rodzaje glukozydów przyjmowane w nadmiernych dawkach mogą być trujące i powodować zatrzymanie krążenia.
  • śluzy – śluzy są czymś więcej niż substancją czynną, wynikiem procesu wegetatywnego. W kontakcie z wodą rozszerzają się stając się lepkie i lepkie. Ich skuteczność została sprawdzona w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, podrażnień błony śluzowej żołądka i jelit. Śluz malwy i prawoślazu  są najczęściej stosowane w naturalnych terapiach w leczeniu bólu gardła , zapalenia gardła, zapalenia krtani , ponieważ rośliny te są bogatsze w te składniki aktywne.
  • olejki eteryczne – ze względu na swoje niezliczone dobroczynne właściwości olejki eteryczne należą do substancji pochodzenia naturalnego najczęściej stosowanych w fitokosmetyce i fitoterapii. Olejki eteryczne na ogół mają stymulujące działanie na skórę i błony śluzowe oraz działanie wykrztuśne i upłynniające na układ oddechowy. Najbogatsze w olejki eteryczne są odmiany roślin z rodziny labiatae (szałwia, mięta), pinaceae (sosna górska ) i baldaszkowatych ( anyż, koper włoski).

Lukas

Related Posts

Przeczytaj również x