Post Widget 1

Medycyna podróży

Rodzajów pokarmów według tradycyjnej medycyny chińskiej

Rodzajów pokarmów według tradycyjnej medycyny chińskiej

Istnieje jeszcze podział pokarmów na pięć kategorii, które wpływają w różny sposób na ciało człowieka: 

  • gorące – zwiększają energię,
  • ciepłe – działają odżywczo,
  • neutralne – są najbardziej zrównoważone i łatwe do strawienia,
  • wychładzające – pomagają w zmniejszaniu stanów zapalnych,
  • zimne – je należy spożywać z umiarem, ponieważ mogą spowalniać pracę układu trawiennego. 
Podział produktów spożywczych według medycyny chińskiej 
gorące ciepłe neutralne   wychładzające zimne 
masło,   pieprz, kawa, czekolada, przyprawy curry i chili, ryby wędzone, cebula fasolka Jaś, ser,   czosnek, kurczak,  szynka, ziemniaki, brzoskwinie, por,   wołowina mleko,   żyto,   wiśnie,   fasola czerwona, groch, buraki,   chleb,   marchew,  winogrona, łosoś, rodzynki, śliwki szparagi,  jaja kurze,  małże,  mięta,  kolendra     sałata, ogórki,  tofu, lody, pomidor  jogurty, mięso z kaczki, banany 

Lukas

Related Posts

Przeczytaj również x