Istnieje jeszcze podział pokarmów na pięć kategorii, które wpływają w różny sposób na ciało człowieka:
- gorące – zwiększają energię,
- ciepłe – działają odżywczo,
- neutralne – są najbardziej zrównoważone i łatwe do strawienia,
- wychładzające – pomagają w zmniejszaniu stanów zapalnych,
- zimne – je należy spożywać z umiarem, ponieważ mogą spowalniać pracę układu trawiennego.
Podział produktów spożywczych według medycyny chińskiej | ||||
gorące | ciepłe | neutralne | wychładzające | zimne |
masło, pieprz, kawa, czekolada, przyprawy curry i chili, ryby wędzone, cebula | fasolka Jaś, ser, czosnek, kurczak, szynka, ziemniaki, brzoskwinie, por, wołowina | mleko, żyto, wiśnie, fasola czerwona, groch, buraki, chleb, marchew, winogrona, łosoś, rodzynki, śliwki | szparagi, jaja kurze, małże, mięta, kolendra | sałata, ogórki, tofu, lody, pomidor jogurty, mięso z kaczki, banany |