Post Widget 1

Medycyna podróży

Jadłospis w medycynie chińskiej

Jadłospis w medycynie chińskiej

Tradycyjna Medycyna Chińska podkreśla znaczenie termicznych i energetycznych właściwości produktów spożywczych oraz metod ich przygotowywania. Zgodnie z zasadami TCM, dieta powinna składać się w 40% z warzyw i owoców, 40% z produktów zbożowych i 20% z produktów mięsnych, nabiału oraz cukrów.  

5 smaków produktów w medycynie chińskiej  

W medycynie chińskiej istnieje pięć rodzajów smaków, które są kluczowe dla utrzymania równowagi w organizmie:  

  • ostry – działa niekorzystne dla płuc i jelita grubego,
  • słony – ma właściwości moczopędne, 
  • gorzki – pomaga w regulacji trawienia,    
  • słodki – jest kojący dla śledziony oraz żołądka,   
  • kwaśny – hamuje wydalanie wody oraz toksyn z organizmu. 

Lukas

Related Posts

Przeczytaj również x